De Wetenschap: Nutrigenetics

De Wetenschap: Nutrigenetics


'Diëten moeten in een multidisciplinaire samenwerking voorgeschreven worden', aldus Prof. J. Ordovas

De Wetenschap: Nutrigenetics

De Nutri- DNA-Test is gebaseerd op een wetenschap die “nutrigenetics” heet. Binnen nutrigenetics wordt onderzoek gedaan naar welk effect DNA heeft op wat u eet en wat u nodig heeft en hoe dit positieve of negatieve invloed heeft op uw gezondheid. Uit deze kennis kan een gepersonaliseerd dieet ontwikkeld worden.

Variaties in DNA: bewezen materie

De Nutri- DNA-Test onderzoekt de aan- of afwezigheid van 88 verschillende SNP’s (genetische variaties) in het DNA. Deze variaties zijn wetenschappelijk significant verbonden met de kans op het ontwikkelen van een bepaalde ziekte.

Zo kan er uitkomen dat u een verhoogd genetisch risico hebt op de ontwikkeling van obesitas en gerelateerde ziekten (hoge bloeddruk, cholesterol, diabetes, osteoporose). De SNP’s genaamd FTO, LEP en MC4R zijn bijvoorbeeld sterk geassocieerd met het ontstaan van obesitas. AGT is geassocieerd met hoge bloeddruk en de SNP TCF7L2  geeft een verhoogd risico op diabetes type 2.

Persoonlijk dieet dankzij DNA

Deze aanwezigheid van variaties in het DNA kan tevens informatie geven over de regulatie van eetlust, calorieverbruik en de te verwachten reacties op lichaamsbeweging en diëten zoals een hypercalorisch dieet of een dieet met complexe koolhydraten . De specialisten in De Nutri Kliniek passen de voedingsadviezen aan door het gebruik van bovenstaande informatie en de variaties in uw DNA.

Afvallen met een persoonlijk DNA-dieet

Hoewel nog niet wetenschappelijk bewezen vanuit diverse studies is de kans groot dat mensen dankzij een dieetadvies op basis van hun DNA zullen afvallen. Het onderzoek van Arkadianos et al (2007) bevestigt deze  gedachte. In dit onderzoek werd een groep obese proefpersonen met een geschiedenis van mislukte pogingen om af te vallen, een persoonlijk dieet voorgeschreven op basis van een DNA- test. Na 300 dagen bleken deze mensen meer te zijn afgevallen dan de mensen in de controlegroep die niet dit dieet kregen. Daarnaast kon 73% van de deelnemers aan het DNA-dieet het bereikte gewicht behouden, terwijl dit in de controlegroep maar 2% lukte.

De kennis die verkregen wordt uit de Nutri- DNA-Test blijkt tevens een enorm goede motivator te zijn voor de deelnemer om zich aan het voorgeschreven advies te houden.

Belang van samenwerking tussen specialisten

Wat voor het slagen van een gepersonaliseerd voedingsadvies van belang is, is een multidisciplinaire aanpak. Dat wil zeggen dat verschillende specialisten naar de gezondheid en de eetgewoonten van de klant kijken. Binnen De Nutri Kliniek werken een genetisch cardioloog, diëtist, klinisch psycholoog en sportcoach dan ook nauw samen.

‘Wat de wetenschap ons leert is dat er geen one-size-fits-all-dieet bestaat dat voor iedereen werkt, maar dat diëten in een multidisciplinaire samenwerking voorgeschreven moeten worden ter preventie en behandeling van overgewicht’, aldus Prof. J. Ordovas (Minerva Endocrinol, 2013;38) . Deze professor is een toonaangevende wetenschapper in nutrigenetics en nutrigenomics. Hij heeft op dit gebied meer gepubliceerd dan wie dan ook in dit onderzoeksveld. Ordovas is als professor verbonden aan de Tufft University in Boston en Ferrer inCode, het laboratorium waarmee De Nutri Kliniek nauw samenwerkt.

In het kort:

De kennis over variaties in de genen (SNP’s) waarop de DNA-test gebaseerd is, is middels diverse studies wetenschappelijk bewezen. Aan de hand van de aanwezige variaties kan een persoonlijk afgestemd dieet voorgeschreven worden met voedingsstoffen die het meest gezonde effect hebben bij de persoon. De DNA- test is hierdoor een zeer waardevol instrument voor diëtisten om zo de klanten van de best mogelijke persoonlijke adviezen te voorzien. Hierbij wordt rekening gehouden met de verhoogde genetische risico’s op ziekten en worden de voedingsadviezen aangepast aan de verwachte lichamelijke reactie op bepaalde diëten. Het is van belang te realiseren dat wat in de genen staat, niet vast staat. Iemand kan altijd de eigen gezondheid beïnvloeden door betere keuzes te maken.

Wat is nog niet wetenschappelijk bewezen?

De Nutri- DNA-Test is niet bestemd voor het specifiek voorkomen van ziekten, maar biedt de kennis voor een onderbouwde leefstijl en optimaal voedingsadvies. Dit bevordert de gezondheid op lange termijn. Het daadwerkelijk kunnen voorkomen van ziekten middels de adviezen is nog onvoldoende wetenschappelijk bewezen.

Dit komt doordat de meeste ziekten complexe ziektebeelden zijn. Die worden niet alleen veroorzaakt door genetische aanleg, maar ook door omgevingsfactoren. Door deze meerdere oorzaken kan nooit met zekerheid gesteld worden dat iemand een ziekte daadwerkelijk ontwikkelt. Ook over de precieze kans kan niets gezegd worden. De Nutri DNA-test kan dus over de complexe ziekten obesitas, hoge bloeddruk, cholesterol, diabetes en osteoporose niet met zekerheid stellen of u een van deze ziekten krijgt. Wel kan duidelijk worden of u een erfelijke aanleg heeft. In de persoonlijk afgestemde voedingsadviezen wordt rekening gehouden met uw erfelijke aanleg. Zo kunt u zo gezond mogelijk eten en hierdoor mogelijk langer gezonder leven.

Start nu met Nutri DNA

Nutri DNA-Test+ Voeding €590


  • Nutri DNA Test met bloedonderzoek: kom meer te weten over wat u het beste kunt eten
  • Intake- en adviesgesprek met onze dietist
  • Uitgebreid persoonlijk adviesrapport
Meer informatie

Nutri DNA-Test Health Check €795


  • Kom meer te weten over uw erfelijke aanleg en de beste voeding voor u
  • Intake- en adviesgesprek met zowel genetisch arts als diëtist
  • Uitgebreid persoonlijk adviesrapport
Meer informatie

Nutri DNA- Test Compleet €995


  • Extra benadering vanuit psychologie en sport
  • Advies van voltallig specialistisch team: arts, psycholoog, diëtist, sportcoach
  • Nauwkeurige DNA- Test + psychologische test + bewegingsanalyse
Meer informatie