Wat is <strong>DNA?</strong>

Wat is DNA?


Hoe heeft uw DNA invloed op uw gezondheid?

Wat is DNA?

Elk mens heeft een specifieke genetische aanleg die bepaalt hoe hij of zij reageert op invloeden van buitenaf. Dit heeft te maken met de persoonlijke genetische code. En die code bevindt zich in de kern van elke cel in het lichaam. Wanneer je gezond bent dan wil dat zeggen dat de functies van elke individuele cel en het volledige cellulaire systeem beiden goed werken.

Invloeden van buitenaf zoals voedsel, roken, zon en blootstelling aan chemicaliën komen via het spijsverteringskanaal of via weefsel in onze cellen. In de celkern bevindt zich de genetische informatie; hier ligt het DNA op langwerpige structuren die chromosomen heten.


Screenen van DNA

Dankzij informatie over DNA kunnen specialisten de genetische code van mensen screenen op bepaalde afwijkingen. Deze afwijkingen kunnen resulteren in een vergrote kans op het ontwikkelen of tot uiting komen van een bepaald ziektebeeld. Door hier als persoon meer inzicht in te hebben kunt u in een vroeg stadium in uw leven rekening houden met bepaalde factoren, wat kan leiden tot een langer en kwalitatief beter leven.

Opbouw van het DNA

Over-het-onderzoekIeder mens heeft in elke cel 46 chromosomen, waarvan de helft afkomstig is van de moeder en de andere helft van de vader. Het DNA bestaat uit twee gedraaide ketens waarin kleine bouwstenen (nucleotides) zitten die het DNA vormen. Elke bouwsteen bezit een basepaar. Er zijn vier verschillende baseparen: Adenine, Guanine, Cytosine en Thymine. De dubbele streng in het DNA ontstaat doordat deze baseparen van twee losse strengen aan elkaar hechten. Hierbij hecht A altijd met T en C met G.  De volgorde van de bouwstenen vormt de genetische code en bepaald de erfelijke informatie.

Deze genetische code zorgt voor het aanmaken van eiwitten in de cel. De aanwezigheid van deze eiwitten bepaalt welke eigenschappen er in een persoon tot uiting komen. Dit kan heel simpel uitgelegd worden: genen worden uitgezet en aangezet door eiwitten. De eiwitten komen in actie wanneer ze een signaal krijgen, bijvoorbeeld de aanwezigheid van een bepaalde voedingsstof.

Veranderingen in het DNA

Wanneer de volgorde van baseparen in het DNA verandert, spreken we over een mutatie in het DNA. Mutaties kunnen ervoor zorgen dat een bepaalde eigenschap niet meer tot uiting komt of juist dat een eigenschap verkregen wordt die er eerst niet was. Dit leidt vaak tot een verandering van het functioneren van een cel. En zoals gezegd heeft de functie van elke cel, invloed op de gezondheid van een persoon. Een mutatie kan daadwerkelijk een ziekte veroorzaken.

SNP’s: genetische varianten

SNP’s (genetische varianten) zijn niet hetzelfde als mutaties (genetische afwijkingen in het DNA). SNP’s veroorzaken in tegenstelling tot mutaties in het DNA niet direct een ziekte. De aan- of afwezigheid van bepaalde SNP’s in uw DNA verhoogt of verkleint uw risico om een bepaalde ziekte te ontwikkelen. Er zijn veel variaties mogelijk en dat is niet altijd schadelijk. Iedere variatie heeft een stimulerend of remmend effect op allerlei processen in het lichaam. Het totale genetische risico hangt af van de combinatie en veelvuldigheid waarmee variaties voorkomen.

Genen: de invloed van de omgeving en leefstijl

Invloeden van buitenaf dragen dus bij aan de veranderingen in het DNA. Hierbij moet u denken aan alles dat het lichaam binnenkomt: van voedsel, beweging, stress, roken tot chemicaliën, straling en zonlicht. De leefstijl van een persoon is hier sterk aan verbonden.

Dat iemand een genetische aanleg heeft voor een bepaald ziektebeeld, hoeft niet te betekenen dat de persoon dit ziektebeeld ook daadwerkelijk gaat ontwikkelen.  Zowel de genetische aanleg (genotype) als omgevingsfactoren zijn van belang in de ontwikkeling van een ziekte.

Wanneer beide factoren de ziekte veroorzaken heet dit multifactoriëel. Onder de groep multifactoriële aandoeningen vallen de vijf grootste populatie ziekten: obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes, osteoperose en kanker (WHO).

Risicofactoren vergroten kans op ziekte

Risicofactoren vergroten de kans om een van bovenstaande ziekten te ontwikkelen en/of tot uiting te laten komen. Afhankelijk van uw genetische aanleg zult u meer of minder kans hebben om een bepaalde ziekte te ontwikkelen. Wanneer een bepaalde ziekte in uw familie voor komt, is de kans groter dat u dit ook zult krijgen. Risicofactoren worden bepaald door zowel uw genetisch aanleg als uw leefstijl. Tevens geldt dat risicofactoren elkaar versterken: hoe meer risicofactoren, hoe groter de kans op ziekte.

Voorbeelden van risicofactoren voor het ontwikkelen van een hart- of vaatziekten zijn een verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterol, overgewicht, diabetes, stress en roken. Deze factoren kunnen leiden tot slagaderverkalking.

De Nutri DNA-test toont de aan- of afwezigheid van genetische varianten die een verhoogd risico geven op de ontwikkeling van ziekten. Daarbij is het van groot belang bewust te zijn van uw huidige leefstijl die risico’s kunnen vergroten.

Iemand kan dus een genetische aanleg hebben en daardoor een vergrote kans op het ontwikkelen van een dergelijke ziekte. Dankzij de Nutri DNA-test kunt u erachter komen wat u kunt doen om het ontstaan van ziekten te voorkomen of uit te stellen.

Start nu met Nutri DNA

Nutri DNA-Test+ Voeding €590


  • Nutri DNA Test met bloedonderzoek: kom meer te weten over wat u het beste kunt eten
  • Intake- en adviesgesprek met onze dietist
  • Uitgebreid persoonlijk adviesrapport
Meer informatie

Nutri DNA-Test Health Check €795


  • Kom meer te weten over uw erfelijke aanleg en de beste voeding voor u
  • Intake- en adviesgesprek met zowel genetisch arts als diëtist
  • Uitgebreid persoonlijk adviesrapport
Meer informatie

Nutri DNA- Test Compleet €995


  • Extra benadering vanuit psychologie en sport
  • Advies van voltallig specialistisch team: arts, psycholoog, diëtist, sportcoach
  • Nauwkeurige DNA- Test + psychologische test + bewegingsanalyse
Meer informatie

Meer weten?
Wij Helpen u graag verder.

088 7652525 info@nutrikliniek.nl